Εαν αρχίσουν φίλοι και γνωστοί να μας ενημερώνουν ότι τους στέλνουμε διαφημιστικά spam emails τότε email μας έχει παραβιαστεί.
Πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούμε ένα antivirus-antispyware γρήγορα στο pc από εξωτερικό usb stick ή έστω αφού το εγκαταστήσουμε στο σκληρό δίσκο. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι να ανακαλύψουμε τυχών προγράμματα keyloggers που καταγράφουν το τι πληκτρολογούμε και το στέλνουν στον διαδικτυακό εγκληματία.
Πριν αλλάξουμε κωδικό στο email.
Στη συνέχεια ελέγχουμε στο email μας μέσα στις ρυθμίσεις, αν έχουν αλλάξει τις ερωταπαντήσεις για το password σου. Η Yahoo το Hotmail κλπ δίνουν τη δυνατότητα υπενθύμισης του κωδικού μας αν τον ξεχάσουμε απαντώντας σωστά σε κάποιες ερωτήσεις τις οποίες έχουμε απαντήσει συνήθως κατά την εγγραφή στην υπηρεσία. Αυτές, οι διαδικτυακού εγκληματίες εφόσον έχουν αποκτήσει μια φορά πρόσβαση στο email μας μπορούν να τις αλλάξουν ή να τις απομνημονεύσουν. Έτσι μπορούν να βρουν τον νέο κωδικό μας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Επίσης ελέγχουμε αν έχουν βάλει άσχετο secondary email για να τους στέλνονται οι αλλαγές στον κωδικό μας. Επίσης υπηρεσία υπενθύμισης κωδικού που χρησιμοποιείται για την υποκλοπή κωδικών.
Ελέγχουμε την υπογραφή στα email και την αυτόματη απάντηση όταν για περίπτωση διακοπών μήπως έχουν βάλει τα δικά τους διαφημιστικά μηνύματα.
Μετά από όλα αυτά και υποθέτοντας ότι έχεις καθαρίσει τις βρομιές, άλλαξε τον κωδικό σου χρησιμοποιώντας γράμματα και αριθμούς και κεφαλαία και ίσως ειδικούς χαρακτήρες ($^*#%#)
Σχετικά απλοί κωδικοί αλλά και δύσκολο να βρεθούν είναι από τα αρχικά μιας πρότασης
πχ: Το μπλόγκ Αυτό είναι Καταπληκτικό, το οποίο γίνεται με χρήση του shift εναλλάξ : ΤμΑεΚ και κοτσάρουμε δίπλα ή ανάμεσα και ένα νούμερο πατώντας το shift πάλι πχ : @4^5&0 ή μια ακολουθία Fibonacci :P
φρόντισε να μην ξεχάσεις το νέο password και απόλαυσε την ηρεμία σου από τα ρεμάλια :)
No comments:
Post a Comment